Nehéz és fáradt lábak? Fájdalom és lábdagadás? Problémát okozó visszerek? Éjszakai izomgörcsök?

Ezek mindegyike a vénás elégtelenség tünete, amelyek gyakran anélkül is lerontják az ember életminőségét, hogy környezetük észrevenné ezeket a jeleket. Az életminőség romlása gyakori és visszatérő panasz.

A krónikus vénás elégtelenség gyakori egészségügyi probléma!²

Nem kevesebb, mint az emberek 50% -a tapasztalja, hogy a lába elnehezedett vagy fáradt. Ez a frusztráló, kényelmetlen nehézlábérzés jelentős mértékben ronthatja az életminőséget.

 

 

„Mi történik a lábammal?”

A nehézlábérzés nem maga a betegség, hanem annak egy tünete. Az elnehezedett láb, akárcsak a duzzzadt vagy fájdalmas boka, vagy az éjszakai lábikragörcsök azt jelezhetik, hogy Ön krónikus vénás elégtelenségben szenved.

A krónikus vénás elégtelenség különböző súlyossági szintjei

A krónikus vénás elégtelenség egy egyre fokozódó állapot, amely idővel súlyosbodik, ha nem gondoskodnak róla megfelelően. A súlyosságnak 8 fokozata van, mindegyiknek megvannak a maga jelei. Minél korábbi stádiumban van, annál könnyebb kezelni a krónikus vénás elégtelenséget és annak tüneteit.

C0 fokozat

nincsenek vénás betegségre utaló látható tünetek

C1 fokozat

láthatóak apró visszerek vagy pókvénák

C2 fokozat

visszerek

C3 fokozat

visszerek vizenyővel

C4a fokozat

 elszíneződés, apró bőr alatti vérzések, ekcéma

C4b fokozat

a bőr keménnyé, tömött tapintatúvá, vagy szürkésfehérré, sorvadttá válik

C5 fokozat

gyógyult vénás fekély

C6 fokozat

aktív vénás fekély

Mik esetemben a lehetséges kockázati tényezők?

Ha már tapasztalta ezeket a tüneteket, akkor már sokat gondolkozhatott azon, hogy vajon mi okozhatja őket. Számos kockázati tényező létezik, melyek elősegíthetik, hogy valakinél kialakul-e a krónikus vénás elégtelenség vagy sem. Nyomatékosan javasoljuk, hogy a korai diagnózis és kezelés érdekében forduljon háziorvosához vagy gyógyszerészéhez!

hosszú ideig tartó álló helyzet

hosszú ideig tartó ülő helyzet

életkor

terhesség

túlsúly és mozgásszegény életmód

örökletes tényezők

„Nálam is fennáll a kockázat?”

A krónikus vénás elégtelenség gyakori egészségügyi probléma különösen, ha az öregedéssel jár együtt. Életünk folyamán szinte mindannyiunknak meg kell valamikor küzdenie a vénás betegségekkel. Ha még nem is jelentkeztek észlelhető tünetei a krónikus vénás elégtelenségnek, akkor is fennáll a veszélye. A krónikus vénás elégtelenség vagy a visszerek kialakulása gyakran észrevétlenül indul meg a vénák falában. Kezelés nélkül súlyosabb vénás betegség alakulhat ki belőlük.

Referencia

Orhurhu, V., Chu, R., Xie, K. et al. Management of Lower Extremity Pain from Chronic Venous Insufficiency: A Comprehensive Review. Cardiol Ther 10, 111-140 (2021)

 

 

21STADAVENORUTON2OP1/2021.06.01.