Mire használják a Venorutont?

A Venoruton olyan gyógyászati termék, amelynek szisztémás alkalmazása a vizenyő és a krónikus vénás elégtelenséghez kapcsolódó tünetek – például fáradt, nehéz, duzzadt, fájdalmas lábak, görcsök, érzészavarok és nyugtalan lábak – enyhítésére javasolt. Krónikus vénás elégtelenségben a lábak rugalmas támasztéka (azaz kompressziós harisnya használata) mellé kiegészítő kezelésként.

Mi a Venoruton gyógyszerészeti formája?

A Venoruton szájon át alkalmazható formája 300 mg-os kapszulákból áll

Mi a Venoruton hatóanyaga?

A Venoruton szájon át alkalmazható formái O-β-hidroxietil-rutozidokat tartalmaznak, amelyek az érvédő gyógyszerek csoportjába tartoznak (ún. szisztémás venoprotektív anyagok). A Venoruton szájon át alkalmazható formái stabilizálják az érfalakat, ami az erek áteresztőképességének csökkenéséhez, majd a duzzanat (ödéma) csökkenéséhez vezet.

Hogyan hat a Venoruton?

Enyhíti a boka krónikus vénás elégtelenség (KVE) miatti duzzanatát (ödéma). Visszérbetegségben és a lábvénák néhány más betegségében ezek a kis erek túlzottan szivárognak, ami a bokák duzzadását okozza. A Venoruton a legkisebb erekre (kapillárisokra) hat, csökkentve a víz és más anyagok érfalon keresztüli szivárgását. A Venoruton csökkenti ezt a duzzanatot, és enyhíti az ehhez kapcsolódó, gyakori tüneteket, mint a lábak fájdalmas, fáradt, nehéz, duzzadt, „nyugtalan” érzését, érzészavarát (szúró vagy bizsergő érzését) és görcseit. Javasoljuk, hogy az ilyen tünetektől szenvedő betegek KVE esetén viseljenek rugalmas támasztékot (általában kompressziós harisnyát) is; ezekben az esetekben a Venoruton további előnyökkel jár. Orvosi tanácsért kell azonban fordulnia, ha a tünetek továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak.

Hogyan kell alkalmazni a Venorutont?

A Venoruton mindig pontosan az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza! Ha bizonytalan, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével! Krónikus vénás elégtelenség (KVE) esetén az ajánlott adagolás:
Venoruton 300 mg kapszula, 1 kemény kapszula naponta 2-3 alkalommal. Venoruton Forte 500 mg tabletta, 1 tabletta naponta 2 alkalommal.
A tünetek enyhülését általában 2 héten belül már érezni kell. A tünetek és az ödéma teljes elmúlása után a kezelés leállítható. Ha 2 héten belül nem érezhető enyhülés, vagy a tünetek súlyosbodnak, a kezelést abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.

Van-e maximális hossza a Venoruton kezelésnek?

A kezelést a tünetek és az ödéma teljes elmúlásáig kell folytatni. A tünetek enyhülését általában 2 héten belül érezni kell. A tünetek visszatérése esetén a kezelés folytatható ugyanolyan adagolás, vagy legalább napi 500-600 mg Venoruton fenntartó dózis mellett. A tünetek és az ödéma teljes elmúlása után a kezelés leállítható. Ha 2 héten belül nem érezhető enyhülés, vagy a tünetek súlyosbodnak, a kezelést abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.

Alkalmazható a Venoruton terhesség alatt?

Az általánosan elfogadott biztonsági ajánlások szerint a Venoruton nem alkalmazható a terhesség első három hónapjában. Ha Ön várandós vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!

Alkalmazható a Venoruton más gyógyszerekkel együtt?

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét az aktuálisan vagy nemrégiben szedett további gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket és étrendkiegészítőket is!

Van ellenjavallata a Venorutonnak?

A Venoruton szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha szív-, vese- vagy májbetegség miatt küzd lábvizenyővel! Ilyen esetekben nem szabad a Venoruton szájon át alkalmazható formáit szedni, mivel a Venoruton nem hatásos ezeknél a betegségeknél. Ellenjavallt olyan betegeknél is, akiknél korábban túlérzékenységi reakció lépett fel az O-β-hidroxietil-rutozidokkal vagy a készítmény bármely más összetevőjével szemben.

Van a Venorutonnak mellékhatása?

Mint minden gyógyszer, így a Venoruton is okozhat mellékhatásokat. Ritka esetben emésztőrendszeri rendellenességeket, puffadást, hasmenést, hasi fájdalmat, gyomorpanaszokat, felhasi panaszokat, kiütést, viszketést és csalánkiütést okozhat. Nagyon ritka esetben a Venoruton szédülést, fejfájást, fáradtságot, kipirulást, túlérzékenységi reakciókat, anafilaxiás reakciót és sokkot okozhat. A reakciók általában enyhék. Ha a reakciók súlyosak vagy néhány napnál tovább tartanak, hagyja abba a kezelést, és forduljon orvoshoz! Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha bármilyen más hatást észlel, amelyről úgy gondolja, hogy azt a Venoruton okozhatja!

Hol vásárolhatok Venorutont?

A Venorutont megvásárolhatja a helyi vagy online gyógyszertárban. Ez a gyógyszer vény nélkül kapható. Konzultációért vagy tanácsért forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez!

Hogyan kell tárolni a Venorutont?

Az eredeti csomagban tárolandó. Óvja a nedvességtől! A tárolási feltételeket az adott országban ki kell egészíteni az adott éghajlati övezetre vonatkozó stabilitási jelentés és a nemzeti előírások szerint.

21STADAVENORUTON2OP1/2021.06.01.